Home office kutyával, tippek és trükkök a harmónikus együttéléshez

 

Immár 8. éve dolgozom vállalkozóként több kutyával, volt amikor 6-an sürögtek körülöttem. Az otthonról történő munka végzés amúgy sem egy egyszerű terület, ezért hozok néhány tippet, amivel segíthetsz magadnak és a kutyádnak is a mindennapi életben.

1. Legyen egy fix napi rutinotok: az én munkám is minden nap más, de vannak fix események, ami kialakítja a napi ritmusunkat, így a kutyának is van mihez igazodnia. Reggeli, déli séta, közös „power nap” délután. Ez különösen fontos, ha vállalkozó vagy és nem alkalmazott, akinek meg van adva, hogy 9-17-ig kell gép előtt ülnie.

2. A napi sétát úgy állítsd be, hogy megfelelően lefáraszd kedvencedet, így nyugodtabban fog pihenni amíg dolgozol. Ha megteheted, a nagyobb, aktívabb sétát időzítsd ebédidő környékére. Egyrészt jót fog tenni neked is a napközbeni mozgás, másrészt ilyenkor vannak a legkevesebben a parkokban, ami előny, ha nem szereted a tömeget.

3. A séta tényleg minőségi együtt töltött idő legyen. Gyakran hallom azt a gazdiktól, hogy hiába gyakorolnak a kutyával, egyszerűen nem fárad le vagy labdázás után gyorsan kipiheni magát. Ha a megszokott, rutinos dolgokat csináltatod vele, akkor tényleg így lesz. De, ha változatos, új dolgokat tanítasz neki vagy tényleg igazán megdolgoztatod, mondjuk egy kis keresgéléssel, akkor biztos lehetsz benne, hogy otthoni aludni fog.

4. Ha viszont meg volt a minőségi együttlét, jöhet a külön lét. Nálam szigorú szabály, ha dolgozom, se kutya, se macska nem jöhet oda. Mike nappali fekhelye 2m-re van tőlem, a többiek a földszinten pihennek. De mindenki a saját helyén, tőlem távolabb. Ha szükséges szerezz be egy szoba boxot, és tanítsd ebben tudatos pihenni, de ezt majd egy külön posztban megmutatom hogyan.

5. A szabály az szabály, mindig. Ha mégis piszkálni kezdene munka közben, akkor újra és újra visszaküldöm a helyére. A lényeg az, hogy megértse, akkor van játék és közös foglalkozás, ha eljött az Ő ideje. Célszerű asztalnál dolgoznod, nem pedig a kanapéról, mert akkor észrevétlenül is bekapcsol a matrica üzemmód és melléd kuporodva újra kontaktba lép. Annak is eljön az ideje majd a Netflixezéskor.

6. Szoktasd hozzá a zajokhoz. Különösen nagy kihívás volt az aktívabb online képzés időszakában, hogy a kutyák hallották Laci vagy más hangját, amitől izgatottak lettek. Jó pár levezetett meeting kellett míg semlegessé váltak, célszerű erre is tréningezni Őket.

7. Az együtt töltött aktív idő lehet nyugodtan naponta több. Az órám rendszeresen figyelmeztet, ha több, mint egy órája ülök, ilyenkor felkelek, elmegyek egy pohár vízért, közben megsimogatom, esetleg játszok is velük. Ez aktivizálja az én, üléskor letapadt izmaimat is.

8. Ha még lenne egy kis dolgod, de már elkezdene nyüzsögni, akkor használhatod a „lefoglaló eszközöket”. Ezek azok a játékok, finomságok, amivel egy kis időre letudja még magát kötni. Ez lehet a Kong megtöltve falatokkal, rágcsálni való szarvasagancs vagy fogtisztító. De fontos, hogy ezeket csak időnként és rövid időre alkalmazd, különben értéktelenné válik. Nálam maximum 3-4 naponta 15 percre kapnak ilyesmit és nagyon imádják. Csak akkor add neki oda, ha a helyén várakozott, ne jutalmazz rá arra, ha épp nem hagyott dolgozni.

+1 ami nem kutyás: különösen, ha most állsz át vállalkozói életre, nagyon nehéz neki állni főleg a nehezebb feladatoknak. Mivel én nem vagyok reggeliző típus, rögtön kávé után állok neki az ilyen típusú feladatoknak. Ez az én esetemben a számlázás és egyéb adminisztratív tevékenységek. Ha már kezdek éhes lenni, egyre motiváltabb leszek arra, hogy a feladatot befejezzem, így a reggeli lesz a jutalom. De lehet ez egy tízórai vagy valami finom nasi, a jutalomfalatos rendszer nálunk is működik!

 

Remélem ezzel a pár tippel tudtam segíteni, hogy könnyebb legyen az otthoni munkavégzés, de ha kérdésed támadt még, keress nyugodtan!